Turvaurakoinnista tuli elinkeinoluvanvaraista toimintaa 1.1.2017. Elinkeinoluvan vaativat myös katsastusliiketoiminta, alkoholin maahantuonti, lääkkeiden ja lääkevalmisteiden valmistus, maahantuonti, jakelu ja myynti, perintätoiminta, sähköasennukset ja sähkölaitteiden korjaus, vartiointi, ja niin edelleen.
Listaus on pitkä. Oletko pohtinut, miten luvanvaraisuus vaikuttaa käyttäytymiseesi kuluttajana tai palvelujen hankkijana?
Kun viranomainen valvoo yrityksen toimintaa, se luo tietyntyyppistä turvaa ostajalle ja antaa palveluntarjoajasta vakuuttavan kuvan, Riittääkö se sinulle vai vaikuttako ostopäätökseesi joku muukin asia? Uskallan väittää, että vaikuttaa. Tuskin päädyt valitsemaan katsastustoimipaikan tai apteekin sen perusteella, että sillä on elinkeinolupa, eikä viranomainen ole estänyt luvanvaraisten tuotteiden jakelua. Päätökseesi vaikuttaa moni muukin asia: sijainti, hinta, palvelu, henkilöstö, toimitilat, saatavuus ja niin edelleen.
Riittääkö ostajalle, että viranomainen valvoo turvaurakoitsijoiden toimintaa?
Luvanvaraisuuden puolesta on puhuttu turva-alan yritysten ja heidän etujärjestöjensä puolesta jo vuosia. Tavoite on ollut, että alan yritykset ja niiden työntekijät ovat luotettavaksi ja turvalliseksi todistettuja. Uuden lain myötä tämä toteutuukin. Mutta riittääkö se ostajalle? Minun mielestäni sen ei pidä riittää. Myös yrityksen toiminnan laadusta pitää varmistua, onhan kyse turvallisuudesta.
Olemme tottuneet, että turvaurakointiin kuuluvia työtehtäviä tekevät mm. kiinteistönhoitoyhtiöt, vartioimisliikkeet, aulapalvelut ja kiinteistön omat käyttäjät, kuten kiinteistösihteerit ja isännöitsijät. Näillä tahoilla on ollut pääsy ja pääkäyttöoikeudet sellaisiin turvajärjestelmien ja kulkemisen tietoihin, joita väärinkäyttämällä voi saada aikaiseksi erittäin paljon vahinkoa. Näillä tahoilla ei kuitenkaan usein ole tarvittavaa koulutusta, työvälineitä tai ymmärrystä kokonaisuudesta, johon heidän toimenpiteensä vaikuttavat. Jos osaa esimerkiksi vain kopioimalla luoda kulkutunnisteen järjestelmässä, se ei vielä ole laadukasta turvajärjestelmän pääkäyttöä.
Mitä on laadukas turvaurakointi?
Turvaurakoinnin laadun takaamiseksi ei vielä valitettavasti riitä, että yritys täyttää lakisääteiset velvoitteet. Laatu riippuu monesta asiasta – lain noudattaminen on vain yksi niistä. Laadukas palveluntuottaja:
- Noudattaa lakia
- Kantaa vastuun
- On ammattilainen tiedoiltaan, taidoiltaan ja toiminnoiltaan
- Huomioi turvallisuuden koko liiketoiminnassaan
- On avoin ja rehellinen
- Toimii tuotteistetun tavan mukaan
- Konsultoi asiakasta
- Syventää asiakassuhteen kumppanuudeksi
- Kehittää ja seuraa liiketoimintaansa
- Kasvaa ja kehittyy asiakkaan kanssa
Elinkeinolupa tai turvasuojaajakortti eivät vielä näitä asioita takaa. Lain noudattaminen pakottaa tiettyihin koulutuksiin, mutta koulutusten opit täytyy myös viedä käytäntöön: niin yrityksen kuin jokaisen sen työntekijän tulee toimia lain oppien mukaan. Yrityksen laatu- eli johtamisjärjestelmän tulee kunnossa ja henkilöstöllä täytyy olla alan osaamista. Työvälineiden ja prosessien täytyy mahdollistaa lain mukainen ja ammattimainen toiminta.
Teknisten edellytysten lisäksi yrityksen johtamisen täytyy olla kunnossa. Avoimuutta, rehellisyyttä, vastuunkantoa ja kumppanuutta ei saa henkilöstöstä irti järjestelmillä tai koulutuksilla. Ne kumpuavat oikeanlaisesta yrityskulttuurista ja tyytyväisestä henkilöstöstä. Niitä ei Poliisihallitus mittaa – toiminnan laatu riippuu siis lopulta yrityksen johdosta ja sen suhteesta yrityksen työntekijöihin.
Näin kiteyttäisin itse luotettavan toimijan tunnusmerkit. Mihin asioihin sinä kiinnität huomiota turvatekniikkaa tai siihen liittyviä palveluita ostaessasi ja miksi? Jätä viestiä kommentteihin – kuulisin mielelläni näkemyksistäsi!
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.