Avainpalvelu osana avainhallintaa ja -turvallisuutta
Avain ei välttämättä ole enää pelkkä metallinen esine: avaimena voi toimia puhelin, koodi tai vaikka sormenjälki. Joskus saat samaan kohteeseen useamman erilaisen avaimen. Avain, tunniste, tägi, kulkukortti, sormenjälki, applikaatio tai aktivointikoodi kännykässä – mikä tahansa lukituksen avaamisen väline on yhtä kuin avain.
Avainpalvelun muodot- etänä ja paikan päällä
Lukitus- ja kulunhallintajärjestelmien ohjelmointia ja esimerkiksi avainten aktivointia ja passivointia kutsutaan myös pääkäyttötyöksi. Avainpalvelua ja lukitus- ja kulunhallintajärjestelmien pääkäyttötyötä tehdään avainpalvelupisteissä ja palvelukeskuksissa. Yksittäisen kiinteistön lukitus tai kulunhallintajärjestelmästä rakenteesta ja teknisestä kokonaisuudesta riippuen pääkäyttötyötä voidaan tehdä myös etänä.
Avainpalvelutapahtuma ei siis aina tarvitse fyysistä asiointia avainpalvelupisteessä. Avaimia, kulkutunnisteita tai avausoikeuksia voidaan aktivoida ilman mitään erillistä avainta hyödyntäen mm. mobiilitoimintoja.
Pääkäyttötyössä on kiinnitettävä erityistä huomiota tekijöiden osaamiseen. Jokaisessa järjestelmätyypissä on omia erikoispiirteitä ja työtä tekevällä tulee olla osaaminen juuri niihin järjestelmiin, joita hallinnoi. Pääkäyttötyötä tekevällä tulee olla myös hyvät ja informatiiviset kohdetiedot ja dokumentaatio jotta tarvittaessa pystytään tarkemmin selvittämään esim. ongelmatilanteet.
Itse palvelutapatuman osalta on tärkeä pystyä indentifioimaan, eli sen varmistamaan, että käyttöoikeus menee juuri sille henkilölle, jolla on siihen oikeus. Henkilöllisyyden varmentamisessa voidaan tarpeen mukaan käyttää jopa pankkitunnistautumisen kaltaisia varmistuksia.
Tyypillisesti avainpalvelun tekijä saa tiedon avain- ja/tai kulkuoikeustarpeesta jonkin sovitun toimitavan tai järjestelmän kautta ja suorittaa työtehtävän sen perusteella.
Kulkuoikeuden varmentamiseen tai niin sanottuun luvittamiseen hyödynnetään myös muun muassa urakoitsijahallintasovelluksia, jossa varmistetaan samalla sekä yrityksen ja sen työntekijöiden tilaajavastuuvelvoitteiden toteutuminen, että avaintarpeen käyttöaika ja kulkuoikeudet. Avaimien ja tunnisteiden voimassaolo voi myös olla sidottu esim. urakointiaikaan tai vaikka tietyn luvan voimassaoloon. Tällaisia esimerkkejä on mm. tapaukset joissa, avaimen voimassaoloaika on sidottu työntekijän työturvallisuuskortin tai vaikkapa hygieniapassin voimassaoloon. Erityisesti rakennustyömaalla kulkuoikeuden saaminen edellyttää myös perehdytyksen suorittamista ja yrityksen sekä yksittäisen työntekijän verotietojen tarkistamista. Avaimen voimassaoloon ja kulkuoikeuden hallintaan on siten myös liitetty laajempaa seurantaa, jolla varmistetaan muut turvallisuusasiat sekä harmaan talouden torjunta.
Kirjoitus on ote kirjasta Ammattimaisen avainpalvelun ABC
Tarvitsetko apua avainhallinnan organisoimiseen? Ota yhteyttä. https://www.keycon.fi/yhteys/
Kirjoittaja on KeyConin turvallisuusasiantuntija Mirva Viljakainen
KeyCon on erikoistunut avain- ja tunnistehallinnan ylläpidon ja toteutuksen tukemiseen. Emme myy lukkoja, avaimia tai turvatekniikkaa, vaan autamme asiakasta löytämään ratkaisuja ja kustannustehokkaita toimintatapoja jo hankittujen tai hankittavien turvateknisten järjestelmien ylläpitoon.
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.